Narancs es gyumolcs

  

Schizandra gyumolcs a citrom barack birs birs gyumolcs birsalma citrom citrom torta citromfu citromle citromsav fajta barack gyumolcs birs japan naspolya japonica kajszibarack magnolia kinai narancs narancs etrend narancs narancs olaj narancsle naspolya oszibarack sargabarack sargabarackmag olaj

Sargabarack

Latin neve volt: "Ormenyorszag", amelyet korabban tevesen ugy szuletett sargabarack. Az okori Sogdiana (Kozep-Azsia), ahol a sargabarack szeles korben termesztik, o kerult at az arabok a mediterran orszagokban. Az arabok neveztek a "attaikuk", a spanyolok ujjaepitettek, hogy a "albaricoque", a franciak a maguk modjan, hogy nevezze at "abricot", igy ott volt a nemet "Abrikosse" es az orosz "barack".  tartalmaz nyolc faj no a kelet-, kozep-, Kozel-Kelet es Kis-Azsiaban, a Kaukazusban.

Ez egy kis fa 5-12 m magas cserje vagy nagy, szeles levelek es mely gyokerzet. A levelek egyszeru, 12 cm, ovalis, hegyes, hosszu levelnyel. Viragok rendszeres, nagy, feher es rozsaszin, egy kellemes illatu. Gyumolcs-sarga vagy narancssarga, husos csonthejas gyumolcs vagy szaraz tobbnyire barsonyos.

1654-ben, Moszkva kozeleben, a Izmailovo kiralyi kertben ultettek 19 "tengerentuli" fak: koztuk 4 fa "barack mosogato, "es ket fa" alma barack. " Miutan tobb evtizedes sargabarack is megtalalhato a kertekben sok a bojarok, nottek es kolostorok, valamint az elejen XVIII szazad mar ultettek a foldbe azokon a teruleteken, Del-Oroszorszagban. Most egy kis barack gyumolcsosok es az egyes fak talalhatok Orel, Tula, Kaluga, Rjazan es Moszkva regiokban.

Selection munka letrehozasarol szolo szivosabb formak sargabarack Kozep-Oroszorszagban kezdte IV Michurin vegen XIX. A huszadik szazadban folyamatosan tenyesztok Ulyanischev M., A. Benjamin a Voronyezs tersegben, es az AK Skvortsov a moszkvai regioban. Modositasaval nehany generacio fak professzor AK Skvortsov sikerult felvette sargabarack formait, kulonosen ellenallo az eghajlatvaltozas kozponti Oroszorszagban.

Itt van a nevuk: Berg, Alyosha, Varangian, Vizonto, orom, Francia Guyana, a grofno, sarga, Zeusz lel, szerzetesi, hurrikan, Imperial, Edelweiss. A gyumolcsok, amely erett e fak nem nagyok, tomege 15-20 gramm, es nem olyan edes, mint a deli. De a lekvar, kompotok, zselek, es hogy kivalo minosegu. Menteni gyujtemenye a kis barack gyumolcsosok most ultetett a kolostorok Moszkva, Moszkva es a Kaluga regioban.

Moszkva sargabarack nagyon szivos es hoallo ig fokozatosan csokkent-30C. De a fagy - csak egy a sok meghatarozo tenyezok telallosag. Alatt teli korulmenyek kozott, hogy megertsek a teljes koru ismert es kiszamithatatlan idojarasi viszonyok, amelyek befolyasoljak a noveny telen. Sargabarack fak, kulonosen azok bimbo nagyon erzekeny a hirtelen homerseklet-valtozasokat. Olvadas valtanak ki bennuk az elejen a kemiai, biokemiai es szerkezeti valtozasok.

Ha olvadas utan, egy eles homerseklet csokkenes, bimbo sulyosan megserult, vagy akar meghal. Ezek karosithatjak es megtartasa hosszu ideig alacsony fagypont alatti homersekleten. A veszteseg a viragrugyek tavasszal viragzas idejen, gyakran a deli regiokban, a moszkvai regio szinte nem tartjak be, a husz ev, az ilyen eseteket eszleltek csak a kijelolt teruleteken a kedvezotlen eghajlaton.

Amellett, hogy a jol ismert Sargabarack (armeniaca vulgaris) Kozep-Oroszorszagban termesztik barack mandzsu (armeniaca mandschurica) es a sziberiai sargabarack (armeniaca sibirica). Az utobbi ket faj sokkal telallo, es sikeresen no Sziberia es a Tavol-keleti regioban hazank.

Termeszetesen a szokasos gyumolcs a kajszibarack, elhelyezett egy ferfit Olaszorszagban Ormenyorszag (akinek tiszteletere a fajta fa lesz a latin neve), es Europabol Ausztraliaba, felulmulja a merete es ize a gyumolcset "manchzhurtsa" es " sziberiai. " De csak novekedni oket zord eghajlat rendkivul nehez.Sargabarack kerteszeti is erdemes gondolkodni gombas betegsegek es rovarkartevok, a szallitas a sok bajt, a deli kajszi ultetvenyek.

Ebben a tekintetben, kollegai is jobban ellenall. A friss gyumolcs es mandzsu kulonosen sziberiai barack valoszinu, hogy a szallit sok moka, hogy nincs edes, inkabb fuves izet. De egy atdolgozott formaban (szaritott, megorzi, lekvarok, kompotok), ezek nem hoznak a gyumolcse sargabarack kultura. Ami a betakaritas elonyosebb hasznalni sargabarack mandzsu, melynek termese nagyobb, zamatos, es a fa maga is tobb lenyugozo meretu.

Ez a tipus is joggal tekintheto dekorativ gyumolcs.  Telallosag alacsony. A teli idoszakban  Kozep-Oroszorszagban, a fak gyakran fagyott egynyari agak, bimbo es gyumolcs kialakulasat.

Az eros razza serult fa-es bel, a fa meghal teljesen vagy reszben meghal. Fiatal 3-4 eves fak nehany eve van egy gyurus haldoklik fat a tovenel galler. A keso telen es kora tavasszal miatt eles kulonbseg a nappali es ejszakai homerseklet gyakran elofordul napeges, torzset es a bazisok a csontvaz agak. A deli oldalan a kereg repedesek es hamlani kezd ki, eros ragaszkodas mogott, tegyuk a fa.

Sargabarack termesztik minden talajtipus. Rossz no, es meghozza gyumolcset a nehez, slaboprogrevaemyh, nedvessegtol es sotartalom.

Kozepen zona kajszibarack fajtak termesztese a kovetkezok: piros arcu, piros-unokaja, Rossoshanskij jokepu, Kuibyshev korai, Triumph az eszaki, desszert, siker, Michurinets, Michurinsky elf, torpe (07/02/64), a legjobb Michurin, Cseljabinszk es a korai Termeszetesen sargabarack tenyesztese az Ural (YuzhUralNIIPOK): Cseljabinszk korai, Kichiginsky, fuszeres, Elsoszulott, Honey, arany ko, Akbashevsky, Golden Nectar, ecstasy, stb azonban szinte minden fajta, a serult a teli fagyok, a tavaszi fagy es a gyumolcsot nem tobb, mint 1 alkalommal 3 - 5 ev.

Sok inkabb nem oltott formaja magokbol ("zherdeli"). Ezek erosebb es a hozamok, az iz es gyakran kozel a fajtak.  Irja le a zord korulmenyek kozott Sziberiaban nem szukseges.Sargabarack Ebben a regioban, illetve gyumolcsot csak Ranetki - apro gyumolcsu csoport almafak.

Noble europai kulturak erosen befagyasztasara kicsit, es vegul elpusztulnak. Mintegy oshonos novenyek, Del-nem  Az elso munkaja ez a kultura indult 1957-ben a haztaji kertben, stb Beltyrsky a Khakassia. Sok kerdes, ha keresi az eredeti formak kiserleti allomasok Sziberiaban talalkoztam verteniem mutatoujjaval a halantekat, mert vegzett itt a 20-as dolgozik, kajszibarack nem adja meg a kivant eredmenyt, es a temak voltak zarva.

Wild sargabarackot a Tavol-Keleten (Mandzsuria es Sziberia), Altaj erezze otthon magat, de a gyumolcsei a palantak alkalmatlanok voltak, friss fogyasztasra. Tavol-keleti elit formak es fajtak (Khabarovsk), hogy tartsa a hosszu, de a palantak a szabad es mesterseges beporzas hozott jo eredmenyeket az elso, es meg inkabb a masodik generacio. A beerkezett tobb tucat nagy erteku formak nagy (30-50 g) es izletes gyumolcs nagyon magas telallosag a fak.

Ezek kozul a csatlakozasok Baikalova sziberiai, kelet-sziberiai, Mountain Abakan, Sayan, Askiz, Kirovets es masok, hogy gyumolcsot hozam 20 kg fa es igy tovabb.  Sziberiaban, sokfele talaj-es eghajlati ovezetek, ahol ugy erzi, sargabarack maskepp. A kis ho, de fagy-sztyepp zona a nagy elet a kajszibarack. Jelenleg egy 20-eves fak sok formak jo allapotban vannak.

Ugyanakkor a sztyeppeken gyakran gyumolcs rugyek elpusztulnak miatt telen olvad. Van ezen a teruleten, es a kedvezo mikro-teruleteken, dombok, hegyek lejtoin, a nagy vizfeluletek sargabarack, azt mondjak, nem illatos.  Steppe zona is kedvezo mikro-zonat a felvideki, az erdok vedelmevel es a hegyek.

Ebben a zonaban tobb ho, de ez veszelyes, mert sargabarack podoprevaniya gyoker gallerral.  Taiga es Subtaiga mely ho, nagy esozesek nyaran ellen-kultura sargabarack. A kertek reszvenytarsasagok a Khakassia a kajszibarack ultetvenyek tobb hektar. Ezen kivul szinte minden csaladban van a gazdasagban, illetve dacha novekvo sargabarack.  Sargabarack Virag kontinentalis eghajlatu.

O korulmenyek kozotti stabil teli, tavaszi, szorosan osszefuggo, szaraz meleg nyar. Ez a kultura az eves szolo rugyek kulonbozik a gyors novekedes es a korai belepes gyumolcset, de a rovid ideig tarto teli nyugalmi es a korai viragzas, hogy barack a kultura megbizhatatlan, meg a deli regiokban Oroszorszag. Peldaul, Moldovaban, hogy meghozza gyumolcset 2-3 alkalommal 10 ev alatt. A kedvezo teruleteken, mint a sziberiai, a csatlakozasok adott evjarat.

A sargabarack nott is, es gyumolcsu, szukseges ahhoz, hogy bizonyos eszkozok gepek. Koztuk kozosek a gyumolcsfak: metszes ultetes utan, talajtakaras ulesek, ontozes. Korona alakja minden evben, es a metszes tortent marciusban, mielott a nedv aramlasat. Feheriteni nem csak shtamb es csontrendszer agak, gallyak es kis, osszel a permetezo, majd a gyumolcs rugyek kevesbe lesz fuggo a teli olvad.

Csillapitas off gyoker galler lehet megelozni a ho otgrebaya torzs telen, es amely olvadekviz a tavasszal.  Junius vegen, az eros pontja a novekedes eves hajtasokat kell csipet vissza. Ennek eredmenyekent novekedni fog elagazas, konyvjelzo rugyek kezdenek lag, es igy kulonbseget az elejere tel vege.

Ezek a rugyek a teli olvadas nem jon ki a nyugalmi allapot, es nem lesz serult a fagyok.  Az eszak-nyugati regioban, Oroszorszag es a szomszedos teruleteken (ahol sok a ho, a teli es tavaszi instabil, vizes talaj) megkezdheti a bevezetese a kajszi nem kesz a palanta (bar a sziberiai tenyesztes), es a palantak, skeletoobrazovateley.  Celszeru vetni magokat meg, hogy a kivalasztas.

Magoncok jobban alkalmazkodjanak az uj feltetelekhez, tobbek kozott megtalalhato a stabilabb egyenek. Azt, hogy az jo gyumolcsot, azt kell szaporitott palanta, mint uj szelektiv formaban.  Mas csemetek az elso termotest adta kozepszeru gyumolcs (de a fenntarthato fa), lehet hasznalni, mint egy alany a fajtak a sziberiai tenyesztes.

Ha ez a csontvaz lesz stabil, es ez egy nemes gyumolcs fat ad kivalo sargabarack. Ahhoz, hogy az egesz szeszelyei az eles sarkok a barack, hogy ot no is, es gyumolcsot teremjen, hogy szuksegesek ahhoz, hogy bizonyos eszkozok gepek.  Altal propagalt oltasa dugvanyok kell a majus masodik feleben.

A legjobb allomany szelektiv formajaban sargabarack. Ha nem, akkor csepegtetni a palantakat, vagy a koronat a szilva, kokeny, cseresznye, meggy es erezte a homok.  A szemeben bimbozo teli legtobb hal meg.  Az hianyaban allomany szaporithato, sargabarack mag.

Azt vetik szeptember kozepen neperesushennymi magas helyeken.  Mivel a teli palantak prikopat vyprevayut, meg kell asni a telepitesi kora tavaszi, oszi asas nem lehet kivetel, es csak kesobb (a oktober masodik feleben).  Ha meg mindig uzemek teli prikopat, asni oket a tavasszal koveto olvadas a talaj, hogy megakadalyozzak podprevaniya cortex.

Helyek es leszallas korulmenyei hegyvideki emelkedes, lejtok, hegyek, viz kozeleben, hotakaro alacsony, a megvilagitas jo, sok ho. A rendszer a telepites 6x4 m  Talajok kell egy semleges, vilagos szerkezetu, tele szerves es mutragyak, nehez a nyers sargabarack novenyek elpusztulnak.

A nedves talajon bezyamnaya leszallas omlesztett domb, amelyet kesobb bovult a vetulete a koronat.  Korai nedv aramlasa, torzulasa Na prikope, a kesedelmes ultetes karos hatassal a tulelesi arany a palantak a sargabarack. Ezert csak ultetni kora tavasszal (aprilis vegen).

Ultetes utan sargabarack ellatas novenyek (metszes, mulcsozo a talaj, ontozes) ugyanaz, mint a tobbi gyumolcsot termo novenyeket. Erett fak metszeni az SAP-flow (marcius).  A nyers fold vlagozaryadkovy ontozest nem.  Juniusaban barack gyumolcs rugyek meghatarozott. Ebben az idoben, kotelezo itatasi es etetesi.

Az 1 negyzetkilometer. 5-7 kg m igy komposztot, 60-80 g foszfor, kalium, es 20-30 g 25-35 g nitrogen mutragya.  A keso oszi feherre meszelt, torzset es a csontvaz fak agai, es a fagyallo talajtakaro fatorzsek kor vetulete a korona humuszos reteg 10-15 cm Ez a muvelet kesedelem 2-3 napig a tavaszi viragzas.  Ha a junius vegen prischipnut eves hajtasok, akkor elkezdenek aga.

Tab az elagazo rugyek kesobb kezdodik, ezert a differencialas az elejere tel vege. Ezek a rugyek a teli olvadas, nem jon ki a nyugalmi. Nem lesz fagy altal karositott tavasszal es viragzas kesobb.  Ivan Bajkal-to. Tisztelet agronomus Oroszorszagban. 655 001, Abakan, ul.

Labor, 73/19.  Eloszor is meg kell jegyezni, magas taperteku gyumolcs kajszibarack. Gyumolcsok nagy informativ teljes iz, egyesiti a cukortartalom kellemes savakkal, a paratlan finom barack izet. Gyumolcspep tartalmaz 27% szenhidrat (elsosorban glukoz es fruktoz), szerves savak (almasav, citrom, bor), pektin.

Osszehasonlitva mas kulturakkal barack gyumolcs jelentos mennyisegu kaliumot (300 mg%), magnezium (160 mg%) es a vas. Ezek a mikrotapanyagok konnyen emesztheto formaban, hogy az hozzajaruljon az emberi anyagcsere, fenntartsak a magas hangot a test, mar protivosklerotichesky, antigipertonichesky, gorcsoldo es egyeb hatasok. Gyumolcsok amelyek sok karotin, vitaminok B, C, E, P, PP.  Sargabarack mag is nagy taperteke.

Tartalmaznak 30 - 50% zsiros olajat tartalmazo olajsav es linolensav, vitamin B15, amigdalin glikozid. Edes sargabarack magok izles szerint nem rosszabb a legjobb tobbfele mandulat. Keseru sargabarack magot elelmiszer hasznalata nelkul a magas tartalma amigdalin, de lehet hasznalni a cukraszatban. Gyumolcsok fogyasztott friss, szaritott es feldolgozott formaban.

Szaritott gyumolcs (a csont - sargabarack, kimagozott, szaritott sargabarack), sargabarack tarolhato hosszu ideig, konnyen szallithato, magas kaloriatartalmu es taplalo. Gyumolcsok hasznaljak kivalo minosegu termekek: befott, lekvar, dzsem, pure, lekvar, PATA, lekvar, gyumolcsle.  A shell a sargabarack magot kap aktiv szenet. Ezen kivul teruletek lakosai, ahol ez vetomagok felhasznalt uzemanyag-es epitoanyag.

Sargabarack fa nagy kemenyseg, szilardsag, gyonyoru szinezes, es hasznaljak az asztalos vallalkozas.  Sargabarack fak nagyon dekorativak. Vannak diszito fajtak es formak gyonyoru koronat szokas, kulonbozo szinu es formaju levelek, viragzo dupla viragok, kulonbozo szinekben.  Sargabarack gyumolcs, mint a kultura nehany ertekes biologiai tulajdonsagai. Sargabarack fak kerulnek szem elejen.

Sok fajta sargabarack meg a korai szakaszaban az eres, amely tele van friss gyumolcs piaci amint a cseresznye es a meggy fajtak erett a fo le-es magvu novenyek. Sargabarack-nak jo lehetosegei hozamok, a hianyzo biologiailag meghatarozott rendszeresseget termotest magas tartossagat a fak. Sargabarack fak viszonylag szarazsagturo. A gyokerzet eros, jol fejlett a szegeny homokos es koves talajon.

Bizonyos fajta barack fa (mint peldaul a sziberiai barack, sargabarack mandzsu) igen fagyallo, ellenall a homerseklet le -45 'C vagy meg alacsonyabb. Lehetoseg van letrehozni fajtak nohet a Tavol-Keleten, az Ural es Sziberia.

  

fajta barack, sargabarack gyumolcs, sargabarack, oszibarack

© Copyright narancs.ertk.info
Erdekessegek a narancs, citrom, oszibarack, sargabarack es mas gyumolcsok..