Narancs es gyumolcs

  

KAJSZIBARACK ARMENIASA Ssor

KAJSZIBARACK - ARMENIASA Ssor. (Csaladi Rosaceae)  Tartalmaz 8 faj no a kelet-, kozep-, Kozel-Kelet es Kis-Azsiaban, a Kaukazusban.  Ez a kis fa 5-12 m magas cserje vagy nagy, szeles levelek es mely gyokerzet.

A levelek egyszeru, 12 cm, ovalis, hegyes, hosszu levelnyel. Viragok rendszeres, nagy, feher es rozsaszin, egy kellemes illatu. Gyumolcs-sarga vagy narancssarga, husos csonthejas gyumolcs vagy szaraz tobbnyire barsonyos.  Light-igenylo, igenytelen a talajviszonyok, no a legjobb a mely, jol levegoztetett talajba tartalmazo mesz. Szarazsag es szel ellenallast, ne vizet stagnalas es sotartalom, gyorsan novekszik.

Eleg telallo, ellenall homerseklet csokken -25. ° C, a fagy, fagyas kisse lejjebb ezt a hatart, a vesek es a hajtasok az elmult evben. Terjeszteni a magok is eletkepes, legfeljebb egy ev, es a vakcinazas. Magok vetes osszel vagy tavasszal harom honap utan a retegzodes.

A Crohn sargabarack kialakult termeszetes, akar egy eves kortol alkalmasak az ultetesre. Gyorsan no: harom es negy eves magoncok - surun leveles, jol formalt fakat, hogy jon a gyumolcset. Kivetelesen gyonyoru viragzas, amikor a hajtasok (mielott lapozgatta) teljes mertekben fedezett nagy rozsaszin viragokkal. Elegans viselet eros oszi levelek, es abban az idoben a termotest. Hasznalhato diszito kertek, parkok, egy-es csoportos telepitesek.

Sargabarack mandzsu - A. mandshurica (Maxim.) Skvortz. )  Ez no csoportosan vagy egyesevel szaraz meredek deli lejtoin, a tolgyesek a Primorye terulet, eszaki reszen Korea es Eszakkelet-Kinaban. Lombhullato fa 10-15 m, a torzs atmeroje 45 cm, a terjedo korona csipke. A kereg a torzse sotetszurke, mely repedesek, hasonlit a kereg a barsony. Fiatal hajtasai zoldek vagy voroses-barna, fenyes.

A levelek 5-12 cm hosszu, ovalis, hogy Lance-tojasdad, hogy nagyjabol vagy a hajtasok a novekedes joval nagyobb, mint a termekeny, glabrous, dlinnozaostrennye, margin durvan dvoyakopilchatye. Tavasszal ezek vilagoszold nyaron - zold, vilagos zold alatt, az oszi szezonban - cinober-piros, tartos az agak a mely fagy. A viragok nagy, vilagos rozsaszin vagy rozsaszin, maganyos vagy klaszterek rovid szara.

Idotartama a viragzas 10-11 nap. Gyumolcs es 2,5 cm-es, narancs-sarga, serdulo, gyonyoruen szembe a sotet lombozat. Sargabarack el, tobb mint 100 eves. Zimostoek.

Szerelem a feny, gyarapodasat minden talajban. Tokeletesen reagal a meszezes. Szel, fust es gazoustoychiv. Nyujt boseges novekedest. Turi metszest.

A gyors utemben novekszik. Rendkivul dekorativ. Hatasa a viragzas es a termotest, egy-es melkogruppovyh telepitesek egyutt nyir, tolgy, fenyok. Deep gyokerzet barack alkalmassa teszi rogzito lejtok, folyok es ontozorendszerek.

Sargabarack - A. vulgaris Lam.  Hazaja ez a fajta hegyseg Kozep-Azsia es Kina. A kis fa vagy nagy cserje shirokookrugloy koronat. Nagyon elegans a voroses-barna vagy barnas-zold, fenylo, glabrous ered, gyakran olyan helyeken, (de nem teljesen) boritott szurkes film, a vese 2-3 sorozatban. A levelek 4-9 cm hosszu tojasdad vagy nagyjabol tojasdad, sziv alaku, hosszukas-hegyes csucs, fogazott, a kulonbozetet.

Egy nagyon dekorativ abban az idoben a viragzas, diszitett szamos nagy feher vagy halvany rozsaszin viragok bordo sepals visszahajlo. Viragok a lapozgatta a 7-9 nap. Nem kevesbe dekorativ, es o abban az idoben a termotest, diszitett barsonyos serdulo, gyakran elpirult, edes, kerek gyumolcsot egy hosszanti barazda, 3 cm atmeroju.  A legjobb talaj a novenyek valyog, homokos valyog, friss, nem tul rossz homok. Nem eleg fagy Kozep-Oroszorszagban.

Jol nez ki az egyseges noveny vagy kis laza csoportok, a kertben tereprendezes, utak es elek a haz, a sovenyek.  Soran evszazados kultura, a nagy szamu fajta es nehany dekorativ formak: siras (f. pendula) - a lelogo agak, foltos (f. variegata) - a tarka levelek.  Sziberiai sargabarack - A. sibirica (L.) Lam.  Ez akkor fordul elo, szaraz lejtoin kozott a bozot a Rhododendron es almafak lepfene, a Primorsky Territory.

Kelet-Sziberia, Eszak-Kina es Mongolia. Mandzsuriai sargabarack kulonbozo kisebb (magassaga nem haladja meg az 5 m), kisebb, kerek levelek, egy elhuzodo csucspont. A viragok kisebb es feher, voroses arnyalatu, nehez, szinte kocsanytalan, disziteni a fat 7-10 nap. Gyumolcsok is kisebb, a szaraz, repedezett erett narancs termeshej, nem eheto, de nagyon dekorativ es unnepi diszito idejen termotest egesz noveny.

Minden szakaszaban szezonalis fejlesztesi kerul sor korabban, mint a sargabarack Manchu.  Ertekes a magas telallosag es szereny. Ezen az alapon a paratlan tobbek kozott fajok.

Nagyon hatekony a novekedesi idoszakban: mielott lapozgatta - szines gazdag viragzas nyaron - egy gyonyoru mozaik level, osszel - fenyes gyumolcsot, majd - a piros-lila szin a levelek.

Kapcsolodo hozzaszolasok:
  1. orange

  

kajszibarack, sargabarack

© Copyright narancs.ertk.info
Erdekessegek a narancs, citrom, oszibarack, sargabarack es mas gyumolcsok..