Narancs es gyumolcs

  

Naspolya leiras

Naspolya - ismerteto

naspolya (Mespilus germanica) es a birs a galagonya, csaladjaba tartozik Rosaceae. Haza - Del-Kelet-Europa es a felsziget Kis-Azsia, de szeles korben megtalalhato a termeszetben nagy reszen Eszak-Europaban.  Ez - a hosszu eletu lombhullato fa, felfegyverkezve tuskek, amely azonban kulturalis formak gyakran megtagadjak. Whimsically hajlitott torzs es agak, valamint azok plakuchest hogy naspolya szep diszes fa a kis kertek.

Egyre naspolya es lassan eleri a magassaga 3,5-6 m, felteteleitol fuggoen. A levelek elliptikus, tompa zold, also feluleten serdulo. Oszen ezek bordo. Feher es rozsaszin viragok ugy nez ki, mint a viragok birs, van egy atmeroje kb 2,5-3 cm-es es a nyilvanossagra majusban vagy juniusban, egy-egy vegen rovid, vaskos szar. Naspolya - onbeporzo noveny es jo gyumolcsot nem beporzas. Voroses-barna erett gyumolcsok atmeroje 2,5-5 cm

Az urlap naspolya gyumolcs mint egy nagy, lapos hip rozsdabarna bor. A celluloz van ot kovek - edzett carpels tartalmazo magok.  Naspolya ize nagyon kulonleges. A gyumolcsot eszik, amikor megerkeznek, hogy hamarosan kezdodik a rothadas.

A gyumolcsoket gyakran gyujtenek nem esik, es tavasszal a tel utan, amikor elveszitik osszehuzo es fagyasztas lett edesebb.  Kozuluk keszitett zselet fenyesOrange szine, az ize emlekeztet a birsalmasajt.  (Microsoft Word, 120KB)

Kapcsolodo hozzaszolasok:
  1. fajta sargabarack

  

birs, naspolya gyumolcs, japan naspolya, narancs

© Copyright narancs.ertk.info
Erdekessegek a narancs, citrom, oszibarack, sargabarack es mas gyumolcsok..