Narancs es gyumolcs

  

Naspolya egy orokzold fa

naspolya, nemzetseg a fak es cserjek a Rosaceae csaladban. Grow Nyugat-Europaban, Algeriaban es mas eheto gyumolcsot szacharoz, almasav, vitamin C Honey noveny. japan naspolya (Eriobotrya japonica) - egy orokzold fa, elerve magassaga legfeljebb 8 m. A hajtasok es rugyek voroses-szurke szinu suru tomentose serdulokorba. Ovalis hagy el hosszu 25 cm, szelesseg - 7-8 cm, borszeru, fenyes a fenti, szoros alatt. Flowers szeptemberben - oktober illatos sarga viragok.

Felnott noveny a tavaszi alkot korte alaku, eheto gyumolcsot, ami altalaban racemes 8-12 darab. Belul a ledus pepet a 1-3 mag.  A nemzetseg neve gorog eredetu szo erion - gyapju es botrys - nyalab, leiro jellege serdulokorba. Rod mar mintegy 30 faj orokzold cserje vagy kis fa, elosztott Del-es Delkelet-Azsiaban es a Himalaja. Szulofold - nedves szubtropusi Kinaban es Japanban, ahol novekszik, altalaban a palyan.

Gyumolcs vajat az agak (japan naspolya) sok orszagban, Del-es Nyugat-Europa idotlen idok ota termesztett szokatlan fa - naspolya.  A nev a noveny adott a hires sved termeszettudos Linne K., aki ismeri a sok noveny kizarolag a herbariumi peldanyok, es bizonysagot kollegai. Ezert a szamos pontatlansagot kuszott rendszer. Ez is befolyasolta az a fajta naspolya (Mespilus L.), az egyetlen kepviseloje egy nemet megnevezett MV-regi kultura Europaban.

Tortenete termesztes Iranbol es Kis-Azsiaban, valamint mas fa gyumolcsok, eloszor behatoltak Gorogorszagba. Innen a felsziget, majd a - Franciaorszagban es Nemetorszagban, majd Angliaban. Igy, ironikusan, a nemetek novekedesnek indult a noveny szinte az utolso az europaiak.

Ez az otthon novenyek - Eszak-Iran (Elbrus), a deli es delkeleti Kis-Azsiaban, Gyuek szurdok, kilatassal a folyora Chandar (Kopet-Dag), amely ugy talalta, egy csoport bokrok, Kolchisz, Hyrcanus, az erdok az Eszak-Kaukazusban. Termeszetes korulmenyek kozott folyik a labainal ovet a Kaukazus hegyseg 1800 m magassagban, es Elbrus - 2050 m no lejtoin a kulonbozo kockazatok es a talaj. Naspolya - egy orokzold fa Ez az, amit ... naspolya (Mespilus germanica L.) - kis fa 3-6 m magas, torzse 20 cm atmeroju.

Csaladjaba tartozik Rosaceae. A levelek kezdenek viragozni aprilis vegen es majus vegeig volt oltozve, sotet zold ruhaban. A majus vegen, a tippeket a rovid hajtasok jelennek meg egyetlen viragot, 3-4 cm atmeroju. Ot feher szirmok a szorszalak a szeleit, idovel fordulnak rozsaszin flamingo tollak hangon. A kozepso a virag disziti tobb (akar 30) porzo-ig tarto elenk rozsaszin pottyok portok.

Minden virag eletet 3-5 nap. A maximalis idotartama 19 nap viragzas.  Habitat feltetelek hosszu ideig a naspolya jellemzo vegetacios idoszakban, ami tart, amig az elso oszi fagyokig. Mivel ez a jellemzo a fiatal novenyek alatt a kemeny tel is fagyaszthato enyhen lo. Aktiv novekedes a palantak akar 7 eves korig, majd hirtelen csokken, es ujra 13 ev utan.

Shade nagyon szarazsagturo, hardy, szeles okologiai tartomany, amely lehetove teszi, hogy novekszik a mersekelt szelessegeken.  A keso oszen a korona lathato gyumolcs yablokovidnoy, gomb alaku, kubarevidnoy, korte alaku vagy ellipszis alaku, nagyon emlekeztet a csipkebogyo, de sokkal tobb, 2-3 cm atmeroju, a nyari honapokban a piszkos-zold, fordult Brown eres, kemeny. Ok maradnak az agak egesz telen.  Gyumolcs egy titkos, az elso fagy, barna husu lesz puha.

Ha ossze a gyumolcs ebben az idoben, gyumolcshej es tort ki vegre a legtobb igazi lekvar, edes es enyhen fanyar. A teruleten a tenyesztes naspolya gyumolcs tole fozni kulonfele italok, lekvar, gyumolcs nyersen fogyasztjuk, es savanyusag. Naspolya keszul egy masik ceg.

Hasznald utan eres, vagy a fagyasztas a termeszetes erjedes.  Ez az elso alkalom alatt termo termo novenyeket termelnek nehany mag nelkuli gyumolcs. Ezt a jelenseget nevezzuk parthenocarpy, azaz, a gyumolcs meg nem megtermekenyitessel, amely bazisaul szolgalo megfelelo fajtakat.

Kulonosen ertekesek azok a fajta kaukazusi emberek kivalasztasat, jellemzo a magas szinvonalu etkezesi es gyumolcs merete maximum 7 cm atmeroju.  Ultetes es a tenyesztes, mint a legtobb Rosaceae, a magvak egy even belul naspolya. A legjobb vetes ideje - vege oktober-november, a tavaszi - miutan hosszas ratifikalasi. Kedvezo reprodukciot a reteg az osz.

Gyokerezo sikere attol fugg, talajnedvesseg, amelyben a hozza cseppenkent. Dugvanyok gyokerezik ket ev utan az atultetett levelhullas. Ez ido alatt, hogy alakult egy jol fejlett gyokerzete es nehany lo. Hibridek szaporitjak az oltas es kezdo a galagonya es a korte. Ebben az esetben is noni egy nagy shtambovuyu formaban.

A fiatal gyumolcs, kereg, level tartalmazza tannin, cserzoanyaggal korabban a bor. Az emberek infuzio a levelek, oblitse le a torkat kezelesere megfazas.  Naspolya - tuskes orokzold cserje vagy fa szubtropusi a Rosaceae csalad. A kereg a torzs es agak a sotet-szurke szinu.

A levelek nagy, landzsa alaku, egesz, borszeru, fenyes, az also a ereztek. A viragok feher vagy vilagos sarga, egyseges, eros aromaju. Naspolya - jo meh noveny, viragzas oktoberben es januarban. A gyumolcsok erik majus-juniusban.

Ezek a kis, gombolyu, ovalis vagy korte alaku, vekony heju, es puha ledus savanyu-edes pepet, gyujtik a vastag ecset 8-12 darab.  Oroszorszagban, naspolya importalt del-kelet-azsiai (japan japan naspolya japan naspolya hivjak). A vadon termo lejtoin a hegyek es a Fekete-tenger partjan Kaukazusban. Hygrophilous.

Legjobb termesztett sziklas, meszko, es a voros-podzolic talajok.  A kulturaban elterjedt Gruzia, Azerbajdzsan. Delen a Krim-felszigeten es a Fekete-tenger partjan tenyesztik a naspolya gyumolcsok es disznovenyek.  A kemiai osszetetele naspolya gyumolcs kozel az almakat. Ezek tartalmazhat 6,7% almasav, 10-19% szenhidratot, Lemon sav, C-vitamin, tanninok es izek, pektin, illekony, stb

A levelek tartalmaznak egy csomo tanninok.  Naspolya evett friss, teruleteken no ki belole, hogy lekvar, dzsem, cukorka, zsele, lekvarok, kompotok, gyumolcslevek, es a mag - helyettesiti a kavet.  Naspolya * terapias hasznalata leves a naspolya levelek (1 evokanal 1 csesze viz) is jo verzescsillapito.

* Naspolya segit a gyomor-belrendszeri betegsegek. Osidok ota naspolya hasznalt javitasanak eszkoze az emesztest es erositi a beleket.  A gyumolcsok, foleg eretlen, a magokat hasznaljak fozetet a gyulladasos gyomor-belrendszeri betegsegek, a veres hasmenes.  * Egy jo ugynok is protivoponosnym fozet a levelek a naspolya.

* A hideg oblitse le a torok vagy a fozet a levelek kivonat naspolya (az arany 1 evokanal 1 pohar viz). Naspolya - egy orokzold fa * alcoholate naspolya betegek kezelesere asztmas vagy bronchitis. Keverjuk ossze a tort gyumolcs 5 (tort a csont), 2 evokanal mezet es 100 g kedveert (japan 28 fokos rizs vodka), ragaszkodva ahhoz tobb napig, majd szurjuk. Vegyunk 100 gramm etkezesek elott naponta 3 alkalommal.

Ez az eszkoz tisztitja a tudot a valadek, es teszi a legzest konnyebbe.  Ugyanez infuziot, ha kisse felmelegedett, es lassan inni keresztul szalmat, igy az idegesito kohoges.  Es ha lassan inni ehgyomorra, 200-250 gramm tinktura, akkor megszabadulni a fajdalom a szivemben.

* A veseko, hogy megkonnyitsek az allam a vese kolika es kovek eltavolitasa neha ajanlott naspolya gyumolcs.

Kapcsolodo hozzaszolasok:
  1. sargabarack

  

Japan naspolya, naspolya, naspolya gyumolcsok, levelek, naspolya, citromsav

© Copyright narancs.ertk.info
Erdekessegek a narancs, citrom, oszibarack, sargabarack es mas gyumolcsok..