Narancs es gyumolcs

  

Kozott a szubtropusi gyumolcsok

Kozul a szubtropusi gyumolcsok japan naspolya, vagy japan naspolya  A Rosaceae csalad egyik koran ero fajtak. Mar termesztik kedveert ledus, zamatos, kellemes frissito edes-savanyu izu gyumolcs gazdag cukrok, asvanyi anyagok es vitaminok. Esznek leginkabb a friss es feldolgozott termelni gyumolcslevek, kompotok, zselek, gyumolcs vaj, lekvar, zsele es a kulonfele izesitett italok.  Homeland japan naspolya Kinaban.

De Europaban, japan naspolya elsokent inditott Japan, amelyert megkapta a nevet. Naspolya oshonos mediterran orszagokban, Angliaban, Amerikaban, Eszak-Afrika, Ausztralia es Hawaii. Oroszorszagban, japan naspolya no szubtropusi teruleteken a Fekete-tenger partjan.

Naspolya igen fagyallo, ellenall anelkul, hogy kart csokkenti a homerseklet minusz 14 `. Azonban egy higitas naspolya gyumolcsok, mint a kultura Abhaziaban annak hideg idoben veszelyesek is a 45 `. A ciklus orokzold naspolya japan es kulonosen a szezonalis ritmusok egybeesnek a kedvezotlen korulmenyek, a viragok esik oktobertol decemberig, valamint a petefeszek alakul ki a teli es tavaszi.

Ez kart viragok, es a petefeszkek osszel es telen csokken a homerseklet.  Faagakat, hogy elerje 312 m magas, surun boritott hosszukas fogazott levelek. Ezek borszeru, sotetzold, fenyes a fenti, szoros alatt szurkes hajat. Ez kulonosen jo a teli naspolya.

A fa nagyon dekorativ, kulonosen, ha boritott kis feheres szinu viragok piramis kefevel. Feloszlatasa, akkor terjedt kellemes aromaju, emlekeztet a szaga a keseru mandula. Egyes rajongok termesztik kifejezetten szokatlan szag naspolya viragok.

Es hany mehek repulni nekik! Ennyi ido utan mar nehany mas viragos novenyek. Kozul a szubtropusi gyumolcsok Vintage erlelodik a szezon soran korabban vagy kesobb fuggoen eghajlati es idojarasi jellemzok az ev. Algeriaban peldaul a gyumolcsok erese elkezdodik marcius kozepen, mig Olaszorszagban es Franciaorszagban, ez a folyamat tart aprilis kozepetol junius vegen, a Fekete-tenger partjan vegetol majus julius vegen.  Gyumolcsok nagyon kulonbozo formaju, vastag a bor, a hus szine feher, sarga vagy narancssarga.

Kulonosen nagyra fajtak gyumolcs kemeny husu, igy hordozhato. Olvassa el a teljes termes vagy kefe a szelektiv kulon erett gyumolcs peduncles. Az atlagos fa termel 6080 maximum 300 kg.  Kultura hidrofil, de nem igenyes a talajra. Jo erzes a kulonbozo talajok, de a legjobb neki is agyagos, es noveli a nehez es konnyu a fold.  Terjedese japan naspolya vetomagok es palantak szemezett vele. Okulirovat legjobb novenyek augusztusban es szeptemberben.

A palantakat ultetik allando helyre marcius, aprilis elejen. Fak naspolya nagyon erzekeny a szerves es asvanyi tragyak. Kulonleges berendezes a novenyek nem igenyelnek ahhoz, hogy tavolitsa el szaraz es serult agakat.

Jelenleg az abhaziai, no 12 fajta naspolya, bevezette az USA, Olaszorszag, Japan, Kina, valamint szamos palantak a helyi eredetu. A fa annyira elterjedt a szubtropusi nehez elkepzelni egy varos, falu, park vagy a mezogazdasagi terulet nem naspolya.  L. Gogolashvili, a mezogazdasagi tudomany kandidatusa

Kapcsolodo hozzaszolasok:
  1. orange
  2. gyumolcs oszibarack

  

japan naspolya, naspolya

© Copyright narancs.ertk.info
Erdekessegek a narancs, citrom, oszibarack, sargabarack es mas gyumolcsok..