Narancs es gyumolcs

  

Naspolya gyumolcs

Naspolya (Eriobotria japan) - csaladjaba tartozik Rosaceae (Rozaceae). Nemzetseg is 10 faj oszlik el a vadon Delkelet-Azsiaban. Van egy magas, erosen elagazo cserje vagy kis orokzold fa (max. 6 m magas).

Haza - Kinaban, de mar regota termesztik Japanban, ahonnan hoztak Europaba, innen a nev japan naspolya. miatt a suru lombozat, egy gyonyoru kis koronat a viragok es illatos dolgotsvetuschim japan naspolya kivalo a cserepes noveny, es sikeresen muvelt amatorok. Ket hullamban hajtasnovekedes - a tavaszi es juniusban.

A levelek nagy nagysagu, mint a Ficus, de gyonyoru. Telen nem csokkenhet. Lap meret: 12-15 cm hosszu es 5-9 szeles, hosszukas-ovalis, sotetzold, szoros alatt. Molyhos voros haj nem csak levelek, hajtasok es a rugyek is.  A viragok kozepes meretu, feher, biszexualis, gyujtott viragzat-fuzerviragzat 80 darab, nagyon illatos.

Viragok oktobertol januarig.  Gyumolcsok alkotjak keresztbeporzas es onbeporzas, de onbeporzas novenyek kevesbe. Gyumolcsok suru racemes 8-12 darab, kerek, husos, edes udito iz, a gyumolcs sulya 30-80 g, tartalmaz 6-13,8% cukrot, 0,6%-savak, 2 mg/100 g C-vitamin hasznalt friss feldolgozott formaban: e, hogy a zsele, lekvar.

Szin gyumolcs valtozik vilagos zold es narancssarga. Bent a termes 1-3 nagy mag sima kor alaku. Gyumolcs erik majusban egyutt a szamoca. Gyumolcsok naspolya egy szep kezelni, es foleg a friss formaban.  Szaporitott tobbnyire naspolya magokat.

Egy jo csirazast biztosit a vetes friss magok. Csemetek egyutt jelennek meg a 2-3 het, es eleri a magassaga bukasa 25-30 cm a termotest szezonban hogy 5-6 ev.

Magoncok naspolya alapvetoen tartani anyai kepessegeit. Naspolya oltott kozepen savban altalaban a galagonya, legalabbis birs gyakori. A legjobb fajtak a terem kultura: Tanaka, miniszterelnok, Feme, Champagne, Sames.  Gondoskodni a novenyek szamara csekely, kulonosen ha a tobbi gyumolcsot termo novenyeket a szobaban, mert viragzas es gyumolcs eresi az uzemben tortenik osszel es telen.

A homerseklet a szobaban kell lennie legalabb 18 fokos. De a telen elviseli rovid fagy le - 12 fok., Gyumolcs-hal a minusz 7,8 fokos. A novenyek gyakran permetezett meleg vizzel, orzott, tiszta vizu es takarmanyok szukseg, ha lehet, akkor dosvechivayutsya kesobb. Normal es gyors ellatasat novenyek peridium viragzas es gyumolcs kedvezo felteteleket teremt az erett gyumolcs.

Kapcsolodo hozzaszolasok:
  1. Lemon - az egyik legregebbi termesztett gyumolcsok

  

japan naspolya, naspolya gyumolcsok, birs

© Copyright narancs.ertk.info
Erdekessegek a narancs, citrom, oszibarack, sargabarack es mas gyumolcsok..