Narancs es gyumolcs

  

Japan naspolya

Lokva vagy japan naspolya (Eriobotrya japonica) egy gyumolcsfa az alcsaladba Maloideae Rosaceae csaladba (Rosaceae), egyedulallo a del-kelet Kinaban.  Ez egy nagy bokor vagy kis fa kerek koronaja, rovid torzs es kocos a fiatal agak. A fa elerheti 5-10 m magas, de altalaban a kisebb, 3-4 meter.

A levelek valtakozo, egyszeru, 10-25 cm hosszu, sotetzold, vastag es borszeru az elagazo erek es vastag bolyhos bevonat sargas-barna aljan a lap. A fiatal levelek is szoros a felso oldalon, de ezek a szorszalak hamarosan esni.  Japan naspolya szokatlan kialakitasa gyumolcsfa, hogy a viragok az o bukasa, vagy a tel elejen, es a gyumolcsok ernek a tel vegen vagy kora tavasszal.

Viragok atmeroje ket huvelyk, ezek feher, ot szirmu, es dobja kemeny ecsettel harom-ot viragok minden. Gyumolcsok naspolya Japan no klaszterek. Ez a gyumolcs ovalis, kerek vagy korte alaku, 3-5 cm hosszu, puha vagy kisse kemeny, sarga vagy narancssarga, neha voroses bort.

Kozel egy szaftos belszin feher, sarga vagy narancssarga, es fajtatol fuggoen, edes, savanyu vagy edes-savanyu. Minden gyumolcs amely ot ovules, amely erett harom-ot nagy barna magok. Vekony bor konnyen eltavolithato a kezet, ha a gyumolcs megerett vegre.  Japan naspolya hasonlithato az alma sok tekintetben a magas cukor-, sav-es pektin. Edd meg a gyumolcs friss teljes, valamint keverni mas gyumolcsot egy gyumolcssalatat vagy mas edessegek.

Suru, enyhen eretlen gyumolcsok jo tortak es sutemenyek. A gyumolcsok is hasznaljak a dzsemek, zselek, szirupok es a feny.  Tipusu japan naspolya szirup hasznaljak a kinai orvoslasban enyhitesere torokfajas es kohoges. Kombinalva mas osszetevokkel, mint a fogkrem a japan naspolya, o jatssza a szerepet, fajdalomcsillapito es nyugtato, igy a problemak a gyomor es a legutak vedelmere.

Japan naspolya is hasznaljak, hogy a bort.  Mint sok mas kapcsolodo novenyek, a magvak es a fiatal szorolapok nehany mergezo, es tartalmaznia kell kis mennyisegu cianid glikozidok, a folyamat felosztasa felmerulo cianid, de az alacsony koncentracioja mereg nem artalmas, de a keseru iz altalaban csokkenti a szama, akik hajlandoak enni japan naspolya.  Japan naspolya vezettek be, hogy Japanban es apoljak itt nagyon osi idokben. Ez no ott ezer eve.

Azt is haziasitottak Indiaban es sok mas regiokban. Ugy tartjak, hogy a kinai bevandorlok hozta a noveny Hawaii.  Japan naspolya folyamatosan emlitett osi kinai irodalomban, mint a verseit Li Bai. Japan naspolya is nepszeru szamitogepes jatek, ahol ez a fa folyamatosan gyumolcsle.  Japan vezeti a gyumolcs japan naspolya. Ezt koveti Izraelbol es Braziliabol.

Japan naspolya is nepszeru Bermuda, ahol meghozza gyumolcset februartol aprilisig, es hasznaljak formajaban lekvart. Ez a fa termesztik Torokorszagban, Sziriaban, Libiaban, Gorogorszag, Gruzia, Ormenyorszag, Del-Olaszorszag, Malta, Portugalia es Spanyolorszag (kulonosen a kozeleben, a varos Kallosa den Surrey), Del-Franciaorszagban es Eszak-Afrikaban.  Japan naspolya konnyen termesztheto, es ezert gyakran elofordul, mint egy diszes fa.

Imadja paras eghajlaton, mert tele van Izraellel. O vastag husos levelek hogy a kertben egy tropusi faj, ellentetben a szokasos noveny.

Kapcsolodo hozzaszolasok:
  1. Lemon
  2. Peach

  

japan naspolya, naspolya gyumolcs, japan naspolya

© Copyright narancs.ertk.info
Erdekessegek a narancs, citrom, oszibarack, sargabarack es mas gyumolcsok..