Narancs es gyumolcs

  

A citromsav a termeszetben

A termeszet ezt az anyagot gyakran, foleg az eretlen citrusfelek, ananasz, korte, fuge, afonya, vorosafonya, stb citrom narancs volt a fo forrasa a termeszetes (novenyi) citromsav sav, amely elo fokent Olaszorszagban, ahol a kozepen a XIX. kezdte meg mukodeset az elso gyarak termelesenek kristalyos citromsav. Aztan hasonlo novenyek kezdte meg mukodeset Kaliforniaban (USA), Hawaii es a nyugat-indiai.

Ahhoz, hogy a citromsav a mikrobialis szintezis a laboratoriumban micromycetes (Aspergillus clavatus, Penicillium luteum, P. citricum, Mucor piriformis, Ustina vulgaris, stb), de a legmegfelelobb ipari bioszintezis volt Aspergillus niger. Ezt kovetoen, aki kint volt a termeles torzsek selektsionirovano beallitott bioszintezisenek citromsav szacharoz.

Sok szerves anyag erjesztett gombas es lehet alakitani citromsav, de a maximalis hozam erheto el, ha a bioszintezisenek szacharoz vagy fruktoz. A kozelmultban sikeresen kiserletek a bioszintezis a citrom sav elesztogomba (Candida lipolytica, stb), a paraffin es az alacsonyabb alkohol (etanol) a magas hozamu (80-140%).  A citromsav termeles volumene az egyik fo termekei a mikrobialis szintezist.

Ez egy altalanos problema a kulonbozo orszagokban teszi ki 400 ezer tonna evente (a Szmirnov, 1983). A citromsav elo foleg melasz. Novenyek kis-es kozepes teljesitmenyu termelo citromsav a feluleti termesztes. A mely modszer gazdasagos, ha az eromu tobb mint 2500 tonna citromsavat evente. Lemon sav szeles korben hasznaljak a fozes es az elelmiszer-ipari keszitesere uditoital, zselek, ostya, pasztak, stb

citromsav szerepel megfogalmazasa nehany fajta kolbasz es sajt, akkor hasznalhatok fel a borkeszitesben , finomitasra szant novenyi olajok eloallitasara suritett tej. A citromsav, megorzott termeszeti iz es aroma Hosszabb tarolas alatt a fagyasztott hus es hal.  A mersekelt hasznalata citromsav fokozza tevekenyseget a hasnyalmirigy, serkenti az etvagyat, elosegiti az emesztest.

Natrium-citrat stimulalja kavargo es mechanikai stabilitasa a hab, hogy a szakacsok ertekelni fogjak a citromsav, az is gyartasahoz hasznalt a samponok es tisztitoszerek. Ez utobbi nagy okologiai jelentosege, mint a citromsav es soi konnyen tamadhato mikrobialis lebontas szennyviztisztito.  Alkalmaznak, es a mellektermekek erjedes: mycelium es kultura folyadek. A micelium a szaritott es nyersanyagkent hasznalt vagy hozza mutragyak.

A kozelmultban azt javasolta, hogy a hasznalata micelium forraskent kitin, amely arra szolgal, mint biosorbents. Chitosan - glukan komplex szereztek micelium mar jobb kelatkepzo tulajdonsagai, mint a kitozan az allatokat. A kultura folyadekot eszlelt hidrolitikus enzimek pektinaz, proteaz es tselyulaza-glukozidaz.

A citromsav a termeszetbenA citromsav a termeszetben
Kapcsolodo hozzaszolasok:
  1. japan naspolya

  

narancs, citrom sav, citrom

© Copyright narancs.ertk.info
Erdekessegek a narancs, citrom, oszibarack, sargabarack es mas gyumolcsok..