Narancs es gyumolcs

  

Birs osi termesztett novenye

Quince osi termesztett novenye. Az o szulohaza Kaukazuson, Torokorszag es Iran. A Kaukazusban, volt muvelt a tortenelem elotti idokben, es onnan jott Kis-Azsiaban, majd az okori Gorogorszag es Roma. Az okori romai istenno Juno abrazolja visel koronat birs levelek. Es az okori gorogok hittek birs a szerelem jelkepe, a szepseg es a termekenyseg.  Kesobb, a birs volt termesztik Del-Oroszorszagban. Most termesztik Franciaorszagban, Olaszorszagban, a Krim-felszigeten es a Kaukazusban, Kozep-Azsiaban.

A gyumolcsoket a birs fanyar nagyon, edes-savanyu. Ezert gyakran eszik fott vagy sult. Sutes utan a fogbel edes es rozsas.

Egeszseg Elonyok: birs, mint egy fanyar segit emesztesi zavar, hasznalata a colitis, akut gastroenterocolitis. Es hasznalni, mint egy vizhajto. Friss gyumolcs birs tiszta a test a mereganyagokat, hogy el kell tavolitani oxalsav. Majbetegsegek lehet enni parolt gyumolcs birs. Ive erik szeptembertol novemberig. Erett izzo sarga, kemeny es eros aromaju.

Gyakran sotet foltok, de nem art az ize. Ha vasarol egy orat, hogy a gyumolcs heja volt ep, nem barna foltok.  Birs parolt keszitesere tomesek a pitet es sutemeny, sult desszert, szakacs a teszta es a sult puha erett sajtok, sult egesz es talalva vadmadar, sokszor fozott birsalmasajt, lekvar, es a darab, mert gazdag pektin tartalma ( A legmagasabb tartalma pektin egy zoldes-sarga gyumolcs).

Az erett birsalma kell tarolni a hutoszekrenyben vagy huvos, sotet helyen, papirba csomagolt. Ezutan a gyumolcs marad friss hetekig. Birs 1,5 csesze viz

1. Birs hejat es a magokat, kockakra vagott, helyet talba, fedjuk le hideg vizzel, hogy fedezze a birs, es fozzuk puhara. Birs ovatosan lehajthato a szitan a viz uveg. Viz, amelyben fott birs, csatorna.  2. Birs es merjuk 400 gramm minden birs hogy 1,5 csesze viz, amelyben fott birs, es 4 csesze cukor.

3. Keszitse elo a szirup, fott, amig suru, hozzaadjuk a birs.  4. Jam forrni ket vagy harom alkalommal tobb mint a magas ho, minden alkalommal, amikor eltavolitja az edenyt a tuzrol 23 percig, gyengeden megrazta a talat egy kanal es eltavolitja a hab. Cook meg egy kicsit az alacsony langon, amig a birs egyertelmu.

Szerzo:          Bekuldte: 2009/10/20 17:27

Kapcsolodo hozzaszolasok:
  1. tulajdonsagok citrom, terhes nok,
  2. Orange

  

birsalma, birs gyumolcs, birs

© Copyright narancs.ertk.info
Erdekessegek a narancs, citrom, oszibarack, sargabarack es mas gyumolcsok..