Narancs es gyumolcs

  

Birs leirasa a noveny

Cydonia vulgaris fo.   Leirasa a noveny fa vagy cserje 1,5-5 m magas cserje vagy nagy a Rosaceae csalad (Rosaceae) a tomentose szar es a fiatal levelek. A levelek tojasdad vagy szeles (5-10 cm hosszu es 7,5 cm szeles). Viragok maganyos, ot sepals gyapjas haju, ot-be-lymi vagy rozsaszin szirmok, a szamos lila vagy sarga porzo, bibe a gyengebb petefeszek Pyatignezdnaya.

Gyumolcs - alma a kulonbozo formaju es meretu, szamos magot. Tomeg gyumolcs maximum 2 kg.  Viragok viragzas aprilis-junius, erik augusztus-szeptember.  Elohelyeket.

Disztribucio  Vadul birs egyre nagyobb a Kaukazusban es Kozep-Azsia, Azerbajdzsan, Gruzia es Dagesztanban.  A kemiai osszetetele terapias ertek a termesek es a vetomag a birs.

A gyumolcsot tartalmaz, 5-12% cukrot, akar 5%-savak (beleertve az Apple es a citrom), tannin es a pektin, a C-vitamin (kb. 20 mg lo%), illoolaj. Birs magokat boritott matt feheres filmet tartalmazo akar 20%-a nyalkahartya anyagok.  Medicine keresztul verzescsillapito tulajdonsagai gyumolcs birs mar regota hasznaljak termeszetes formaban, mint a fozet a hasmenes es a verzes.

Ha megrepedt a hatso folyoson, es prolapsus a vegbel tesz borogatast a gyumolcsle. Tea keszult gyumolcsokbol birs hasznalt vizelethajto az odema a sziv-es errendszeri eredetu. A modern orvostudomany ellen, hasmenes es a verzes a belso szervek hasznaljak fozetek magok. A Kaukazusban, szeles koru hasznalatat tea a magokat a kohoges es az akut legzoszervi megbetegedesek. Fozet a magok gargalizaljon anginas. Az is hasznaljak kozmetikumokban, hogy lagyitja a bort.

Friss birs kivonat keszul, amely vasat, mellyel a verszegenyseg es mas betegsegek. Fott gyumolcsoket hasznalnak hanyascsillapito es majbetegseg. A magok a birs a nyalka, amely eszkozkent szolgal az arnyekolas es borpuhito.

Apply valadek belsejebe (1 evokanal 3-4 alkalommal naponta) gastroenteritis, gorcsos vastagbelgyulladas, es a puffadas, tracheitis es bronchitis, valamint kulsoleg egesi es borirritaciot. Alkalmazasa is torekedett, hogy csokkentse a helyi irritaciojat egyeb kabitoszerek es lassitja a felszivodast. Nyak kepzodik razassal a magokat langyos vizzel. Cook azt merteke 10 g magot pohar vizet.

Es ne oroljuk a magokat, mint a jelen esetben kerul beolvasasra egy mergezo glikozid amigdalin (a magvak tartalmaznak mintegy 0,5%-amigdalin, ami nekik egy kis szaga keseru mandula).  Alkalmazas gyumolcs birs is lehet tarolni tavaszig. Birs hasznalata koretkent a hus es baromfi, fuszerekkel, mint a nemzeti etel. Bennuk tobb (a bor), illoolaj adja az etel finom illatu es savanyu izu.

A vendeglatas es a hazias konzerv gyumolcs pure. Szeles korben hasznaljak hogy birs nagyon finom megorzi, lekvarok, kompotok, zselek, lekvarok, kandirozott gyumolcsok, stb  Erdemes tobb mint 4 ezer evvel ezelott kerult be a kultura, mint a gyumolcsfa.

Kapcsolodo hozzaszolasok:
  1. Gyumolcsok

  

gyumolcs birs, birsalma, citrom

© Copyright narancs.ertk.info
Erdekessegek a narancs, citrom, oszibarack, sargabarack es mas gyumolcsok..