Narancs es gyumolcs

  

Birs gyumolcs

Szulofold kozos birs (Cydonia oblonga) - Kozep-es Delnyugat-Azsiaban. Az o muvelt osidok ota, es ma mar szeles korben elterjedt Del-Europaban. Gyakran hasznaljak alany, hogy megakadalyozzak az eros novekedesi kortefa. Birs rendes gyakran osszetevesztik valakivel szuletett Chaenomeles (  Chaenomeles sp.) - A dekorativ cserje viragok minden szinben - a halvany rozsaszintol a sotet voros, a tovis es eheto gyumolcsot.

Birs - nem magas, lombhullato fa nem tovis, novekvo ferden es aszimmetrikusan. Erett fa magassaga mintegy 3,5 meter, es a korona azonos szelessegu, mig a termekeny talaj, akkor fele annyi. Birs altalaban formajaban egy rajongo a meleg fal - korulbelul ugyanannyi, mint korte. Ez a modszer kulonosen alkalmas az eszaki teruleteken.  A termeszetes formaja a fa szokatlan, gyakran hasznaljak a kertben diszitesi celokra.

Tulelte, ez a fa eleri a jelentos eletkor, szinte anelkul, hogy erdekel. Gyumolcsot birs indul a negyedik vagy otodik evben. Nagy (3-5 cm) egy feher vagy halvany rozsaszin viragok vannak nagyon szep, es nezd, mint a viragok, csipkebogyo. A kereg birs halvany szurke lombozat - sotetzold, ovalis, es szoros az also feluleten. Gyumolcs birs hasonlo alaku, alma vagy korte, es a boritott szurkes viragzik rendesen. Szine erett gyumolcs - aranysarga. O, es sapadt, es vilagos.

Iz savanyu es fanyar, a celluloz - kemeny, igy a nyers gyumolcsok malosedobny. Egy napsuteses, meleg teruleteken (pl. Torokorszag) gyumolcs birs sokkal edesebb, es enni nyersen. A mersekelt egovi birs szinte nott, de az amator kertesz, hajlamos fajta a kertben valami eredeti, birs nohet konnyen.

A birs keszitsen izletes Orange szines zsele, lekvar es a dzsem, es egy vagy ket szelet birsalma az almas pitet ad neki egy jellegzetes ize.

Kapcsolodo hozzaszolasok:
  1. citromlevet

  

gyumolcs birs, birsalma, narancs

© Copyright narancs.ertk.info
Erdekessegek a narancs, citrom, oszibarack, sargabarack es mas gyumolcsok..