Narancs es gyumolcs

  

Birs evfolyamon

Ive altal kepviselt egy faj - kozos birs, amely magaban foglalja a tobb fajta. Szulofold - Del-Kaukazusban.  Anzherskaya - francia fajta. Fak sredneroslye, korai megjelenese gyumolcs, gyumolcs yablokovidnoy formaban.

A bor sima, citromsarga szinu. Husa szilard korul a szivet granulations. A feldolgozashoz hasznalt friss piacon.  Ilmennaya - termo fak, srednezimostoykie.

Gyumolcsok atlag feletti. Peel a vilagos szinu. A hust egy kis sziklas reszecskek, edes-savanyu izu.

Hasznaljak a feldolgozas es a friss piacon.  Kollektiv - szamos magas hozamu, szarazsagturo es telen szivos. Fak sredneroslye.

A gyumolcs nagy, yablokovidnye, vilagos sarga. A gyumolcs husa vilagossarga, kozepesen suru, alacsony tartalma koves sejtek. Gyumolcsok tarolhato 2-3 honap.  Krasnoslobodsk - egyfajta atlagos telallosag, hozam jo. Fak satnya, a gyer terjed koronat. Gyumolcsok nagy (akar 400 g), yablokovidnye, bordazott, vilagos sarga.

Flesh vilagossarga, sredneplotnaya, ledus es izletes. Stony sejtek szinte hianyzik. Gyumolcs tarolt legfeljebb 3 honapig.

Teplovsko - egyfajta jo telallosag es a hozam. Fak sredneroslye, gyumolcs kozepes meretu, olykor nagy, alma alaku, sarga. A husa kemeny, izletes, bo sziklas sejtek talalhatok a mag kore. Gyumolcsok tarolt 3-4 honap.

Birs - egy kis fa vagy cserje 1,5-3 m, a korona es a torzs terjed atmeroje 50 cm, oltozott sotet szurke vagy feketes-barna, vekony, folyamatosan hamlaszto kereg. A levelek valtakozo, tojasdad vagy ovalis, nagy, sotetzold folott, szurkes-tomentose alatt. Viragok - maganyos, nagy, feher vagy rozsaszin, lelogo, rovid szara - jelent meg a majus-juniusban. Gyumolcs izu, gomb vagy korte alaku, Lemon- vagy sotet szinu, nehany fajta, enyhen elpirult.

Flesh az a kemeny jelenlete miatt szamos koves sejtek malosochnaya, fanyar, edeskes. Vetomag tobb, barna, fedett felulrol eroteljesen osliznyayuscheysya vizben bort. A gyumolcs erik szeptemberben es oktoberben.

A vad birs talalhato a Kaukazusban es Kozep-Azsiaban. Novekszik az erdok szelen, a bokrok, viz kozeleben, a siksag es a hegy lejtoin. Elterjedtek a kultura szamos orszagban, a volt Szovjetunioban - a del-europai reszen, Kaukazus es Kozep-Azsiaban.  Kultura birs ota ismert okorban. Azokon a teruleteken, a termeszetes elohelyek bevezetesre kerult a kultura 4000 evvel ezelott.

Jelenleg tobb tucat fajta birs, amelyek kulonboznek a szerkezetben a viragok, levelek es gyumolcsok, a viragzas es a termes, es nehany mas biologiai funkciok. Vannak peldaul fajtak torpe, 1-2 meter magas, bogyos gyumolcsuek - sulya 30-40 g, es magas (8-10 m), nagy gyumolcsok - sulya 1,5-2 kg, es akar a 3 kg. A legjobb fajtak a Angers-skaya, olaj a korai, nagy Szamarkand, Khorezm yab-lokovidnaya.

Quince termesztett formajaban meghalni fak, agak, a torzs tavolodik kulonbozo szogekben, amig a teljes kinyulas, amely egy alacsony mennyezet. Az elso evekben eroteljes novekedest a birs, akkor a belepes idejen termotest fa eszrevehetoen gyengebb. Termo a 3-4. evben nem csak az eves hajtasok es gallyat, de a gyumolcs, mint peldaul az osszetett gyurus kepzodmenyek.

A gyoker rendszer egy birs fuggoleges es vizszintes gyokerei, hogy hazugsag feluletesen - a tartomany 1 m, hogy a birs termesztik sikeresen teruleteken sekely talajviz, de nem kozelebb, mint 1 meter. Vizszintes gyokerei birs ternek eleg szeles korben, es neha nagyobb, mint a vetites a korona 3-4. Az adatok nagy resze az aktiv gyokerek sekely, es ezt figyelembe kell venni soran sorba termesztes.

A maloprihotliva talajviszonyok, meg gyenge sotartalma at, de nagyon erzekeny a mutragya es ontozes. Birs a meleg kedvelo novenyek, de van tobb fajta, hogy a nonek sikerult a deli zonakban a Volga-videken. Birs gyumolcsok jobbak, mint masok teszik sod, bar a novekedes es a termo is csokken.

A legjobb talaj reszfa birs tartalmaz egy fekete par. A fo muvelesi vegzik osszel egy mely 15 cm a kozepso folyoson, es egy mely, 10-12 cm korul a fakat. A novekedesi idoszakban, hogy rippeles, hogy a melysege 6,5-8 cm-es negativ hatasa elhuzodo fogva a talaj alatt parlagon megszunik idoszakos tragya, novenytermesztes a zold tragya, valamint a rovid-szar.

Birs - photophilous noveny-es ho-szereto, muvelt elsosorban a deli regiokban, ahol a fagy nem haladja meg a 15 ° C es az eves atlagos homerseklet 9 ° C felett. Egyes fajtak termesztese a Volga-videken, folyamatosan csokkenti a homerseklet -37 ° C. A Feheroroszorszagbol, a birs nem eleg telallo sulyos tel az eves hajtasok serult, es neha az idosebb agakat. Tehat itt ez formajaban egy bokor 3-4 m magas valasi altalaban delen.

A gyumolcs erik rendszeresen, es csak az ev nagyon hosszu meleg, napos idoben, akkor ad egy jo termes. A nedvesseg hianya gyumolcsok kisebbek lesznek, kapnak egy csomo sziklas sejtek. A rendszeres ontozes, birs jol erzi magat, es meghozza gyumolcset.

A tenyeszidoszak fenntartani a talaj folotti nedvessegtartalom 65%-a maximalis tererosseg-kapacitast.  Az elso ontozes kap viragzas elott. Abban az esetben, kora tavaszi aszaly, ontozes ez biztositja a jo gyumolcsot meg es kielegito novekedest. A masodik ontozes vegzik a junius kozepen, es "a kovetkezo ket-harom - szeptemberig. Ezek az ontozes normalis novekedeshez es jo fejlodeset a gyumolcs. Ontozes a fiatal fakat kell fuggeszteni augusztus vegen annak erdekeben, hogy erik oket is lehet, menekulni.

Quince gyakran tenyesztik partjan tavak es folyok volgyeiben. A termesztese igenyel agyagos, tapanyagokban gazdag talaj. A konnyebb talajokon (homokos valyog, homok), csokkenti a hozamot.  Altal propagalt magvak es vegetativ birs - oltas, retegezes, dugvanyokat es a hajtasok.

A magokat vetes osszel vagy tavasszal utani retegzodes 2 honapig. Szaporitott fajtak oltassal a legtobb palanta vagy birsalma galagonya. Vedooltasok teszunk elso feleben a nyaron. Alatt es ujabb reteg segitsegevel evente vagy ketevente lo alakult az alapja a fa.

Az also Volga gyakori modszer a szaporodasra fajta birs gyoker balekok. Alatt szaporodasat a szarak vagott osszel es tavasszal ultetett hideg uveghaz gyokerezo. Minden szempontbol a vegetativ palantak a gyerekszobaban podraschivaemye 1-2 even belul, at egy allando, altalaban tavasszal. Fak kell egy birs shtamb alacsony (40-50 cm). Forma oket altalaban jobban retegu rendszer ket csoportot a csontok agak.

Az elso szint all, 3-4 ag, es a masodik - a ketto. A tavolsag a szintek 60-70 cm palantak ultettek egynyari, amelyek metszeni a 70 - 80 cm a talaj.  A nyar folyaman folytatott ugyanazokat a muveleteket (valogatas a csontvaz agak, stb), mint az alma. Agak, balra, mint egy csontvaz, roviditett 1 / 3 ~ 04/01 hosszban.

Hard metszest nem szabad vegezni, mert indokolatlanul noveli a novekedes a hajtasok, igy megvastagodasa a korona es keslelteti termotest.  A viragok helyezett a birs hajtasok es 7-9 kis level. Ezek a hajtasok gyartjak fakadnak rugyek talalhato, az elso eves agak enyhe es kozepes erovel. Amikor a gyumolcsfak metszese birs le kell roviditeni, de eros elso eves agak.

Ha elvekonyodasa a koronat el kell tavolitani, mint egy nagyon eros es nagyon gyenge agak, valamint minden szaraz, serult vagy dorzsoles a fa.  Osszezsugorodott vagott veget agak egeszseges fa. Az idosebb es gyengebb fakat metszeni nehezebb.

Ha a ritkulo megroviditese es eves novekedesi gallyak birs nem fokozzak a szukseges mertekben, folytassa a megujulas metszest. Birs pozitivan valaszol feludulest. Metszest vegeznek ugyanugy, mint az alma. Az egyetlen kulonbseg az, hogy birsalma kell egy kicsit gyengebb.

A termekeny es metszes a fak a birs is fenntartani az allando jo vegetativ novekedes, amely az alapja az eves, magas, jo minosegu novenyek. Fiatalito metszes a fak kiterjeszti a termekeny idoszak a birs.  Birsalma fak hosszu eletuek, elo mintegy 50-70 ev, de sok gyumolcsot 30-50 ev. Viragzas birs, a 3-4. evben ultetes utan, a massziv viragzas es termes alakul ki 8-10 evfolyam.

A gyumolcsot kezzel takaritanak a teljes futamido, tedd a dobozokat, es huvos szobaban 2-5 ° C-on Ilyen korulmenyek kozott, akkor is megmaradhat, amig tavasszal. A tarolas alatt, a gyumolcsok puhak, de novelte a tartalma a cukrok es savak, fanyar ize eltunik.  Erett gyumolcs birs tartalmazhat akar 12% cukrot (fruktoz, glukoz, szacharoz), 0,47-2,52% szerves savakat (almasav, borkosav, citrom) tanninok (1%), pektin (2,9%), C-vitamin (30-40 mg%).

Bi, B2, karotin, aminosavak, katekin, illoolaj, jelentos mennyisegu kalium, sok a mikrotapanyagok, beleertve a vas, rez, bor, mangan, aluminium, nikkel, stb a magok talaltak nagy mennyisegu kemenyito, pektin, gumi anyagok fontos ember, kulonosen a megelozo ellatas es a betegsegek a sziv-errendszerre es a ver.

Gyogyito tulajdonsagai birsalma gyumolcsokbol hatarozza meg, hogy fanyar minoseg (hasznalt gyomor-belrendszeri megbetegedesek), a nyalka a vetomagok gyulladasgatlo tulajdonsagokkal rendelkezik. A gazdag a kulonbozo elemek lehet hasznalni a birs kezelesere majbetegsegek, heveny legzoszervi fertozesek, stb Ezen kivul az erteke gyumolcsok, birsalma bokor, miutan dekorativ tulajdonsagok, udulesi es diszitse szemelyes telek. Ok is sikeresen alkalmazhato ultetesi parkok, terek es egyeb helyek kikapcsolodasra.

Igy a jelenlete birs fa 1,2 a kertben oldalon hasznos lesz.

  

birsalma, birs gyumolcs, citrom

© Copyright narancs.ertk.info
Erdekessegek a narancs, citrom, oszibarack, sargabarack es mas gyumolcsok..