Narancs es gyumolcs

  

Birs Eszakcitrom

A Humeniuk, MS, foto Ziborov TY  Japan birs, vagy Chaenomeles japan nem veletlenul hivja a North Lemon. Vegul is, sok vitamin "C" es a komplex szerves savak, es csatolja a jellegzetes szaga savanyu izu sarga gyumolcse ezt a novenyt, es a hasonlosag a citrom.  Csodalatos illatos gyumolcs japan birs, kb 4 cm atmeroju. Ezek suru es fedett vedo viasz bevonattal, es ezert, tokeletesen vezetett, sokaig buszkelkedhet kellemes aroma.

A nemzetseg Chaenomeles (Chaenomele s Lindl.) Botanikusok van benne negy faj Kelet-Azsiaban. Ezek a meleg kedvelo noveny lombhullato vagy poluvechnozelenye cserjek es kisebb fak a korte alaku gyumolcs, vagy yablokovidnymi.  Is hozott nehany tenyeszto a hibridek henomelesa elegans szimpla vagy dupla virag (feher, rozsaszin, narancssarga, piros-barna), a kulonbozo meretu es alaku gyumolcs, a kulonbozo idoszakokban valo erleles.

Hibridek henomelesa nagyon szep, de kevesbe telallo, mint az eredeti fajokat.  Lehet rossz teli kenyszeritve a japan birs a kadochnoy kultura.  Ha szamolunk az ido kenyszeritette, majd a kivant idopontban a tel kozepen a szobaban elenk szinu tavaszi zapolyhaet kis csoda - a viragzo Chaenomeles. Minden kertesz lehet probalni egy ilyen nyaralas a japan birs bokor, ultetett egy bankot.

A kulturaban a leggyakoribb formaja japonica , vagy  Chaenomeles japan (Chaenomele s japonica) - egy nagyon szep es hasznos lombhullato cserje, 3 m magas, de az eszaki teruleteken sokkal alacsonyabb. Ez a hosszu eletu noveny meghozza gyumolcset az atlagosan 70 eves, szinte semmilyen kart kartevok es betegsegek.  Az is nagyon vonzo es szeles korben hasznaljak a tereprendezes egy masik dekorativ - japonica alacsony, vagy  Chaenomeles Mauleya (Chaenomele s maulei).

Ez majdnem elesett lombhullato cserje akar egy meter. A boltives ferde ag keso tavasszal es kora nyaron, teljesen fedett, vilagos voros-narancs viragok. Illatos gyogyito elonyeit citromsarga gyumolcs erik szeptemberben.

A tobb ezer eve Kinaban es Japanban novekszik a Chaenomeles dekorativ tulajdonsagait ennek a novenynek. Zold fenyes levelei ovalis vagy tojas alaku, van tovis a hajtasok.  Tavasszal bokor birs Japan teljesen boritott rozsaszin vagy feher es rozsaszin viragok nagy max. 5 cm atmeroju.

Oszen a noveny hosszu ideig boldog kerteszeti bo sarga gyumolcs, rovid levelnyel, surun ul az agak.  Japonica szeles korben hasznaljak a tereprendezes letre sovenyek, szegelyek es ko kertek. Cserjek henomelesa megfelelo csoportokat es kulon-kulon a hatter  vagy.  Jol nez ki a kertben Chaenomeles nagy csomagtarto. Shtambovy Chaenomeles termelok szamara keszitett oltasa dugvanyt a vadkorte.

Azonban nem csak esztetikai a japan birs hozzajarult annak szeles koru alkalmazasat a kertekben a vilag. Miutan henomelesa gyumolcs - igazi vitaminokat es biologiailag aktiv anyagokat, igy azok a gyogyulast, es helyettesitheti draga citrom.  Es a legegyszerubb recept jovobeni felhasznalasanak ures nagyon hasonlo zasaharivanie citrom.

Tisztitott gyumolcs birs japan foldre egy husdaralo, es menj aludni cukorral egyenlo aranyban tomeg - igy teljes mertekben megmarad minden vitamin a friss gyumolcs. En megtartottam ezt a vitamin munkadarab a hutoszekrenyben. Amikor a hozzaadni (1-2 teaskanal) egy pohar vizet. Ahhoz, hogy egy frissito es elenkito ital szoda, akkor a hideg vizet, es lehet meleg es - attol fuggoen, hogy a celra, es ahogy tetszik.

Bonyolultabb valtozata a feldolgozas savanyu gyumolcsok henomelesa - mind egyenileg, mind a keverekben a gyumolcset mas kulturak (kulonosen tulsagosan edes.) Itt, ahol a kepzelet barangolni a haziasszony: a kulonbozo szorpok, lekvarok, kompotok, gyumolcslevek, szoszok, zselek, edesseget, kandirozott heja, lekvar, ecet .... Csak ne legyen lusta - a betakaritas, es telen lesz egeszen!

Volt egy meglepoen kemeny es finom aromaja az erett gyumolcsot lehet hasznalni henomelesa termeszetes legfrissito. Nem csoda, kerteszek regota oket egy szep vaza, es tegye az asztalra a hazban. Hosszu fennall meg a meleg gyumolcsok japan birs toltott otthon, kellemes gyumolcsos aroma. Egy gyonyoru forma es a fenyes citrom gyumolcs elegans vaza henomelesa egy csodalatos dekoracio asztalra.

Zsugorodott a japan birs is vagott, es szarazabb, telen, hogy vegye fel oket a kompot az aszalt gyumolcsok.  Foldrajz novekvo henomelesa Japanban igen magas: a szelesseg a szentpetervari es a legtobb deli kulvarosaban. Eleg szivos noveny (agak is fagyaszthato, de a ho bokor megmarad).  Japonica es hoallo fenyt igenylo, szereny jelenlete talajnedvesseg.

Az en bokrok birs Japan rendszeresen erik a boseges termes - minden agat szo osszeragadhat sok gyumolcsot. Ahhoz, hogy ilyen kivalo eredmenyt kell figyelembe az egyszeru mezogazdasagi technikak muvelesi henomelesa.  A japan birs, valasszon egy napos helyre, lehetoleg szaraz dombokon. Legalabb harom meter kozotti bokrok henomelesa nem szabad, hogy elkerulje a tomorodes es arnyekot ultetes.

Ultetes egynyari japan birs palantak toltik a tavaszi (mielott bud szunet), illetve csokkeneset (a 1-1,5 honappal a kezdeti hideg idojaras ellenallo).  Csemetek henomelesa uzem elore elkeszitett furatok (0,5 x0, 5 m), a gyoker toltse fel termekeny talajt azzal a kiegeszitessel, kerti komposzt.  Megszorjuk gazdagon ultetett noveny.

Miutan a viz beszivarog a talaj felszinen korul a palanta, hogy megakadalyozzak egy eles zamulchiruyte parolgas. Egy nagyon fiatal noveny szilva a magassaga 15 - 20 cm magas novekedes es tillering.  Eves karbantartas a japan birs, hogy tavolitsa el a gyenge, szaraz, torott agak es a regi ho.  Jol formalt bokor henomelesa kell evente 4,6 agak, 3-4 ket-, harom-es negy aga, nem tobb mint 2-3 ot evben. Ez lesz a bokor boseges eves termes 15 eve.

A hozam a japan birs hasznos alkalmazasa komposzt vagy humusz, etetes erjesztett molyhos okorfarkkoro, vagy csirke tragya, valamint a zold mutragya (aztatott szakaszan gyomok azzal a kiegeszitessel, fabol keszult hamu).  Gyumolcs hozam henomelesa gyujtott szaraz idoben az erlelo szeptemberben es novemberben.  Altal propagalt magvak es Chaenomeles.  Ha a kert nem novekszik a japan birs, majd felkeri a kulvarosi szomszedok dugvanyok. Vagy vasarolni osszel legalabb egy gyumolcsot. Ezen belul fekszik rengeteg mag.

A keso oszi koca sort a kertben frissen betakaritott magok (lehet vetni utan havazas), a magokat a japan birs egy suru heja tavaly telen, a termeszetes retegzodest. Majd tavasszal lesz baratsagos gyumolcsot.  Es tavaszi vetes magok harom honap henomelesa.

Miroslav S. Humeniuk (Vinnitsa, Ukrajna)

  

birsalma, birs gyumolcs, japonica, citrom

© Copyright narancs.ertk.info
Erdekessegek a narancs, citrom, oszibarack, sargabarack es mas gyumolcsok..